Historie Staalweg & Bos Beton

Bron: Stichting De Vergulde Wagen, Historische Vereniging Alphen aan den Rijn.

Historie van de Staalweg

In 1738 is er een weg aangelegd van Oudshoorn  vanaf de Rijn langs de Heijmanswetering richting Woubrugge: Woubrugseweg. Vooraan aan die weg kwam de dakpannenfabriek van Van Oordt, afgebroken in 1995. Langs de weg stonden woningen, lag een tuinderij etc.

Aansluitend kocht Bos in 1918 een enorm stuk grond, 30.000m2, langs deze weg i.v.m. uitbreiding van de zaak. Huizen en tuinderij etc. verdwenen. De weg werd voor het verkeer afgesloten in 1975. Het gebied werd het industrieterrein Heijmanswetering, een woonwijk (Schepenbuurt) en jachthaven na 1995.

Per 1987 kregen diverse straten daar de naam van een metaal, o.a. de Staalweg.


Bos Beton

In 1988 heeft men het 95 jarig bestaan gevierd. Overgrootvader Bos was boer in Nieuwveen, maar had meer interesse in cementprodukten.

Eind 1800 ging hij een compagnonschap met dhr  D. Brouwer en men startte een fabriek in de Wilhelminalaan. Men kon toch minder goed met elkaar opschieten als tevoren bedacht. Zaak gesplitst. Start bedrijf F.P. Bos en zoon op 1 juli 1893.

Samen met 10 man personeel werden grote hoeveelheden gefigureerde cementtegels in kisten verpakt en per trein vervoerd naar de afnemers. Specialisatie gevelversieringen, boogvullingen en pinakels.

F.P. Bos overleed in 1909. Zoon J.A. Bos werd de eigenlijke stichter van het bedrijf. Een vooruitstrevende fabrikant, kocht een tweede stuk grond: fabricage putten, kolken septitanks en zelfs kleine rioolbuizen. Het fabrieksterrein werd te klein. Ruimte voor kalkzandsteenfabriek, waarna hoofdkantoor en productie werden overgebracht.

Gebouwd werd een fabricageloods met drie rioolbuizenmachines, een tegelfabriek met vier valhamerslagpersen en de afdeling bimsbetondaken. In 1928 leverde men het grootste dak van Nederland, namelijk een van 20.000 m2. Kalkzandsteenfabriek was niet rendabel. Wel veel vraag naar betonnen producten.

In 1940 werd aangekocht de steenfabriek Van Beers in Koudekerk. WOII mindere tijd. Na de oorlog in sneltreinvaart gebouwd Industriepanden en woningen. Bos leverde vlot: daken, liggers, kolommen en betonplaten.

In 1953 samenwerking met Betonindustrie Holland uit Westervoort, fabricage betonklinkerkeien. In 1955 2e fabriek in Schuilenburg,Friesland.

Bos werd aandeelhouder, en voor 50% kreeg hij belang in 1969 in een betonmaatschappij in Gorinchem. Een aparte beheers- en vastgoedmij werden gevormd in 1972.

In 1971 trad F.P. Bos terug na 46 jaar in het bedrijf te hebben gewerkt. Opvolger, een drievoudige directie  waaronder zoon Ir. J.A. Bos.